Зміст публікації:
- Виробництво та джерела соєвого і соняшникового лецитину
- Харчові алергії та непереносимість обох видів лецитину
- Склад і поживні властивості: в якому лецитині їх більше
В основному лецитин приймають, щоб покращити роботу мозку, печінки і серцево-судинної системи. Його назначають при інтенсивному фізичному і розумовому навантаженнях, а також при стресах і деяких хронічних хворобах. Але лецитин виробляють не з одного, а з декількох продуктів. То ж як зрозуміти, якому з них віддати перевагу? Разом з Vitaherb будемо розбиратись з питанням, соняшниковий або соєвий лецитин – який краще?
Виробництво та джерела соєвого і соняшникового лецитину
Соєвий лецитин виробляється методом екстрагування (розділення суміші на складові частини) і рафінації. Його виготовляють із соєвих бобів, які є однією з найпоширеніших сільськогосподарських культур у світі. Але є у сої деякий нюанс, і назва її – ГМО. Не секрет, що більшість сої, яка вирощується у світі, є генетично модифікованою, то ж цілком логічно допустити, що і в соєвому лецитині теж присутні ГМО. Виробники соєвого лецитину стверджують, що при виробництві соя проходить багатоступінчасті етапи очищення, і генетично модифіковані організми якщо й потрапляють у харчову добавку, то в дуже малій кількості і не шкодять людині. Але робити висновки тільки вам. Тим більше що соя може викликати алергію (та про це ми поговоримо трішки пізніше).
Соняшниковий лецитин виробляється методом холодного пресування з насіння соняшника, яке вирощується без використання ГМО. В виробництві соняшникового лецитину менш інтенсивно використовують пестициди і хімікати, то ж можна сказати, що соняшниковий лецитин більш екологічний і безпечний для людини.
Харчові алергії та непереносимість обох видів лецитину
Соєвий лецитин може викликати алергічні реакції у людей, чутливих до сої. Також наявність фітоестрогенів у сої непокоїть деяких споживачів, адже фітоестрогени є аналогами жіночих полових гормонів рослинного походження. Але й тут виробники мають дослідження, згідно яким основний фітогормон у соєвому лецитині поки не виявили.
Соняшниковий лецитин менш алергенний порівняно з соєвим, отже його слід вибирати тим, хто має алергію на сою. Також перевагою є те, що він не містить фітоестрогенів.
Склад і поживні властивості: в якому лецитині їх більше
Соєвий лецитин містить більше поліненасичених жирних кислот. Також в ньому високий вміст фосфатидилхоліну, що корисно для підтримки функцій мозку та печінки.
В соняшниковому лецитині вміст фосфатидилхоліну дещо нижчий порівняно з соєвим, але все ж достатній для корисного впливу на організм. Також він містить більше мононенасичених жирних кислот.
Висновок
Вибір між соняшниковим і соєвим лецитином залежить від конкретних потреб та вподобань людини. Якщо важливіше уникати ГМО та знизити ризик алергій, то соняшниковий лецитин буде кращим вибором. З іншого боку, якщо ціна є головним фактором, соєвий лецитин може виявитися більш підходящим. Але ця перевага умовна, тому що ціна на соняшниковий лецитин не набагато вище ніж на соєвий. Також в соєвому лецитині більше омега-3 жирних кислот, а соняшниковий багатий на омега-9 жирні кислоти. І останнє, на що звертайте увагу, незалежно від того який продукт ви замовляєте – соняшниковий або соєвий лецитин – це на ім’я виробника. Краще обрати відомий у всьому світі бренд, який бере на себе всю відповідальність за якість власної продукції, ніж нікому невідому фірму.